Artikler

Bader du i sved om natten? Bliv klogere på årsagerne her

Det er ganske ubehageligt at svede om natten, men faktisk er det helt normalt og et almindeligt problem, som mange har. Der kan være mange årsager til, at du sveder tran om natten, og dem dykker vi ned i her.

Din soveværelsestemparatur er for høj

Når du sveder om natten, skyldes det, at temperaturen i din krop er oversteget 37 grader. Din krop bruger derfor energi på at slippe af med den overskydende varme, hvilket får dig til at svede. 

En hyppig grund til nattesved er en for høj rumtemperatur. Vi sover bedst i kølige temperaturer, og det bliver anbefalet at holde soveværelset på mellem 16-18 grader. Her vil din krop ikke bruge for mange kræfter på at komme af med varme eller at holde på den.

Derudover kan en for varm topmadras, dyne eller for meget tøj også få din kropstemperatur til at stige. Det er derfor værd at undersøge, om nogle af disse faktorer er skyld i din nattesved.

Du føler dig sløj

Er du syg eller en smule sløj, vil du ofte begynde at svede om natten. Grunden hertil er, at din krop er på overarbejde og derved skaber for meget varme. Dit immunforsvar bekæmper vira, hvilket naturligt får din kropstemperatur til at stige. Du sveder således sygdommen ud.

Her er der desværre ikke så meget andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed og sørge for lidt hyppigere vask af sengetøjet.

Du skal præstere næste dag

Rigtig mange har tendens til at svede om natten, hvis de f.eks. har en eksamen, et oplæg eller en jobsamtale næste dag–altså hvis de skal præstere. Her skyldes svedeturene nerøsitet, stress eller kropsspændinger, hvilket kan forårsage en stigende kropstemperatur.

De fleste oplever heldigvis at nattesveden stopper, når den stressende faktor ikke længere er der.

Kontakt din læge ved nattesved i store mængder

Typisk varer natlige svedeture kun en kort periode, hvorefter søvnen igen bliver normal. Men sveder du rigtig meget over længere tid, eller oplever du en pludselig og markant ændring i din nattesved, bør du tage kontakt til din læge. Således sikrer du dig, at der ikke ligger et underliggende problem bag.

Similar Posts